Lekdetectie

Een van de vochtproblemen die in woningen voor kunnen komen is lekkage. Bij een grote lekkage, als bijvoorbeeld acuut een leiding breekt zal het al snel een natte bedoeling in huis worden. Veel leidingen zitten verborgen in de keldermuur, dus bij een leidingbreuk zal al snel de kelder blank staan. Dat je direct actie moet ondernemen is duidelijk. Maar er is ook lekkage dat heel geleidelijk kan gaan wanneer er een klein gaatje of scheurtje in de leiding zit. Je hebt dan meestal niet direct door dat je lekkage hebt, maar komt er pas achter als de gevolgen inmiddels te zien zijn.

Aanwijzingen voor een lekkage

Wanneer je goed oplet kunnen er na verloop van tijd aanwijzingen zijn die wijzen op een lekkage. Doordat een kleine lekkage heel geleidelijk ontstaat, zul je het eerst niet doorhebben, maar na verloop van tijd kunnen er vochtplekken op de muren en plafonds ontstaan. Wanneer dit niet direct opgemerkt wordt zal er ook schimmelvorming ontstaan met lelijke zwarte plekken op de muren. Deze schimmel is schadelijk voor de woningen zelf, maar kan ook een gevaar voor de gezondheid vormen. Ook als je merkt dat je energiekosten stijgen, kan dit een teken zijn dat isolatiemateriaal door vocht is aangetast en hun isolatiewaarde verliest. Een andere aanwijzing kan een hogere waterfactuur zijn. Water lekt geleidelijk weg en verhoogd het waterverbruik. Dit zijn allemaal tekenen van een vermoedelijke lekkage. Aangezien je de locatie van de lekkage niet weet en om te voorkomen dat je onnodige muren gaat wegbreken is het verstandig om een specialist in te huren voor een lekdetectie.

Wat is lekdetectie?

Lekdetectie is een wijze van onderzoeken waar een eventuele lekkage zit. Aangezien hiervoor specialistische apparatuur voor benodigd is, moet je dit door een expert laten doen. De locatie van de lek kan dan vastgesteld worden zonder enig breekwerk. Pas als de lek gevonden is kan er op die specifieke plek een stuk muur weggebroken worden.

Hoe wordt lekdetectie uitgevoerd?

Verborgen lekkages opsporen kan via verschillende methodes. Een infraroodcamera is een veelgebruikte methode voor lekdetectie. De infraroodcamera zal via warmteverschillen in of achter de muur een lekkage kunnen detecteren. Ook is lekdetectie mogelijk met ultrasone detectie. Via ultrasone geluidsgolven kan de plaats worden bepaald waar een lekkage zit. Is er daadwerkelijk een vermoedelijke lekkage in een waterleiding, dan kan de expert ervoor kiezen om via endoscopie de leiding te onderzoeken. Een cameraatje gaat dan in de waterleiding, zodat de exacte locatie van de lek gevonden kan worden.