Opstijgend vocht
Opstijgend vocht kan een groot probleem zijn in vooral oudere woningen. Nieuwbouwwoningen worden reeds standaard voorzien van een waterkering in de muren, dus hier zal het vochtprobleem minder snel voorkomen. Oude woningen daarentegen zijn meestal nog niet voorzien van een waterkering, waardoor opstijgend vocht de kans krijgt voor de nodige overlast te zorgen. Muren zullen vochtig aanvoelen, vochtplekken en schimmelplekken zullen op de muren en plafonds ontstaan, wat schadelijk is voor zowel de woning zelf als voor de gezondheid van de bewoners. Omdat de muren nat zijn zal de woning ook kouder zijn en zal er meer energie verbruikt worden. Schakel daarom een specialist in om je woning tegen opstijgend vocht te beschermen en verdere schade te voorkomen.
Onderkappen van de woning
Het onderkappen van de woning is de meest ingrijpende methode om opstijgend vocht te voorkomen. Er word dan achteraf alsnog een waterkering aangebracht. Hierbij wordt op grondniveau een laag bakstenen uit zowel de binnen- als de buitenmuur genomen en wordt er een waterkering aangebracht in de vorm van kunststof folie of roofing. Deze methode is zeer effectief, maar is het beste in te plannen als je reeds een renovatie had voorzien.
Injecteren van de muren
Een andere effectieve en een minder drastische methode is het injecteren van de muren. Er worden op een afstand van 10 tot 15 centimeter van elkaar gaten in de voegen van de muren geboord. Hierin wordt vervolgens een waterafstotende gel of vloeistof ingespoten. De vloeistof trekt diep in de poriƫn van het metselwerk, zal daar uitharden en opstijgend vocht net als een waterkering tegenhouden. Laat dit wel door een expert uitvoeren, zodat je zeker weet dat je met goede kwaliteit gel of vloeistof te maken hebt en niet na enkele jaren opnieuw moet injecteren.
Waterdicht maken van de kelder
In veel gevallen van opstijgend vocht zit de bron hiervan in de kelder. Als ruimte onder het grondniveau is daar het meeste risico dat grondvocht door de keldermuur trekt en opstijgt naar de rest van de woning. De kelder waterdicht maken is dan een goede oplossing. Dit kan bijvoorbeeld met kelderdichting. De keldermuren en eventueel de vloer worden bedekt met nieuwe waterdichte mortellagen. Dit is een zeer effectieve methode om de kelder volledig waterdicht te krijgen. Kelderdrainage kan een deel van het probleem oplossen, maar maakt de kelder niet waterdicht. Bij kelderdrainage kan vocht nog steeds in de kelder komen, maar wordt het via een drainagesysteem wel goed afgevoerd naar het riool.